Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Διαδρομάρες:''Χοντρό Τέλος''

Φωτό:Το τελευταίο πιάσιμο στο ''Χοντρό Τέλος''

Ξεκινάει ακόμα μια στήλη του ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ. Οι ''Διαδρομάρες'', δηλαδή κλασσικές διαδρομές με πολλές (ή λιγότερες) επαναλήψεις, που είναι γνωστές ανάμεσα στους ορειβάτες για την αισθητική τους. Η αισθητική βέβαια είναι μια λέξη η οποία είναι αρκετά υποκειμενική. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διαδρομές που θες να ξαναπάς να τις σκαρφαλώσεις. Αυτό το κάνεις για ένα απλό λόγο: είναι ωραίες! Αντίθετα με άλλες, που μια φορά είναι αρκετή. Η στήλη ξεκινάει με το ''Χοντρό Τέλος'' (Dickes Ende), μια από τις ομορφότερες στα Μετέωρα και μαζί με την ''Πλάκα της Ντούπιανης'' (Sudostwand), οι ομορφότερες της λαοφιλούς Ντούπιανης.

Όνομα διαδρομής: ''Χοντρό Τέλος'', ''Dickes Ende''
Ανοίξαντες: Hans Weninger και H. L. Stutte
Ημερομηνία: 10/04/1981
Σχοινιές: 5
Δυσκολία: VII- (ή VI A0)
Ανάπτυγμα: 145 μέτρα
Οδηγός: Meteora, Stutte + Hasse, 1986, σελ. 186, αισθητική 2 στα 3 (μόνο?)

Περιγραφή της διαδρομής + σχεδιάγραμμα.

Πιστό αντίγραφο του σχεδιαγράμματος της διαδρομής από τον οδηγό των Stutte-Hasse.

1η σχοινιά: Η διαδρομή ξεκινάει λίγο δεξιά από την κατακόρυφο που περνάει από τις χαρακτηριστικές τρύπες, αριστερά από την κόψη. Η πρώτη ασφάλεια είναι λίγο ψηλά (χμ, γκουχ-γκουχ... ε... φιλαράκο θες μήπως...ε... να πας την πρώτη σχοινιά;), πλακέτα κάτω από τις τρύπες (IV), η δευτερη (κρίκος, V+) και η τρίτη στις τρύπες. 45 μ, 3 ασφάλειες. Ρελέ σε τρύπα-πατάρι.
2η σχοινιά: Τραβέρσα αριστερά για το λούκι (V+) πάνω και πάλι λίγο αριστερά (VI-) και στο σκαλισμένο ζωνάρι των μοναχών (I, ρε τι κάνει ο άνθρωπος, αν πιστεύει!) αριστερά ως το ρελέ, δίπλα στην σπηλιά. 25 μ, 3 ασφάλειες.
Φωτό: Η δεύτερη σχοινιά και το ''μονοπάτι'' των μοναχών.

3η σχοινιά: Πάνω, για το λούκι (V) που είναι λίγο αριστερά (III) και οδηγει στο ρελέ (V-). Το κανονικό ρελέ είναι η τεράστια σκουριασμένη πλακέτα (μπρρρρ...) σε μεγάλη κροκάλα. Δυο μέτρα πιο πάνω βρίσκεται ρελέ από νέα διαδρομή που ίσως μπορεί να ενωθεί με το κανονικό. 35 μ, 2 ασφάλειες, ο οδηγός δίνει 1, αλλά υπάρχει άλλη μία πριν το ρελέ αριστερά. Επίσης παίρνει καρύδια/μεσαία φρεντς/Hexentrics.
4η σχοινιά: Ωραίο δίεδρο με συκιά V+. Καρύδια/φρέντς. 20 μ, καμία μόνιμη ασφάλεια. Το ρελέ είναι δεξιά, όχι σε τόσο προφανές σημείο.
5η σχοινιά: Πλαγιαστό δίεδρο με σχισμή VI-. Ωραίο σκαρφάλωμα στη σχισμή και μικρά πατήματα αριστερά. Στο τελείωμα πέρασμα που δίνεται VII-, λίγο υπερβαθμολογημένο. Πιθανή χρήση καρυδιών/φρεντς κάπου στη μέση. 20 μ, 4 ασφάλειες λέει ο οδηγός, αλλά έχει 5.
Φωτό: Η 5η και τελευταία σχοινιά της διαδρομής με τα γνωστά αγκαθάκια της...

Χρήσιμα υλικά: Μερικά μεσαία/μεγάλα καρύδια, μεσαία Hexentrics ή μεσαία φρέντες (π.χ. Camalot 0,75, 1, 2), σετάκια και τα προσωπικά.
Επιστροφή: Απ' το κλασσικό (Νότιο) ραπέλ της Ντούπιανης ή από την Βόρεια πλευρά (Όστρια/Ισιδώρα, κτλ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Number of unique visits: