Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Λαϊλιάς Σερρών: Το παρεξηγημένο βουνό του Βορρά.

Σημ. "Πέφτοντας": Με το καλοκαίρι να έρχεται πριν την ώρα του και τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν επικίνδυνα, ένας φίλος από τις Σέρρες μας έστειλε το παρακάτω δροσιστικό αφιέρωμα για τον παγωμένο Λαϊλιά. Ο ίδιος δεν θέλησε να υπογράψει το κείμενο, αφού είπε πως πρόκειται για συλλογικότερη δουλειά. Μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί του σε περίπτωση που θέλετε να επισκεφτείτε το μέρος, είτε χειμώνα, είτε οποιαδήποτε άλλη εποχή.

Η κορυφή Προφήτης Ηλίας ή Αλή Μπαμπάς με υψόμετρο 1849 μέτρα είναι η ψηλότερη του συμπλέγματος των ορέων της Βροντούς και έγινε γνωστή κυρίως στους χιονοδρομικούς κύκλους των προηγούμενων δεκαετιών όταν απέκτησε ένα από τα πρώτα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδος (1975). Προσεγγίζοντας όμως το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει τους τεράστιους γρανιτένιους σχηματισμούς που κατακλύζουν τη νότια πλευρά της κορυφής.
Φωτό: Αλή Μπαμπάς – Νότια πλευρά.
Στους βράχινους αυτούς όγκους στα τέλη της δεκαετίας του 80’ Σερραίοι κυρίως αναρριχητές δημιούργησαν με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν διαδρομές βράχου ιδιαίτερης αισθητικής και τεχνοτροπίας θέτοντας πρότυπα που υπαγορεύουν την ελάχιστη δυνατή επέμβαση του αναρριχητή στο μοναδικό αυτό φυσικό τοπίο.
Δυστυχώς την εποχή εκείνη ο εξοπλισμός για χειμερινές αναβάσεις ήταν ακόμη απρόσιτος από οικονομικής και εμπορικής άποψης με αποτέλεσμα να παραμείνουν “ανεκμετάλλευτοι” οι υδάτινοι σχηματισμοί που δημιουργούνται χάρη στην ιδιομορφία του γρανίτη να μην απορροφά το νερό αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην περιοχή.
Φωτό: Αλή Μπαμπάς – Νότια πλευρά
Τρεις δεκαετίες μετά και έπειτα από επισταμένη τριετή εξερεύνηση του βουνού και καταγραφή των συνθηκών που επικρατούν, «ανοίχτηκαν» διαδρομές χιονιού-πάγου σε διάφορα σημεία του βουνού. Το βουνό λόγω της προσβασιμότητας των πεδίων που ακόμα και για τις πιο απομακρυσμένες βορινές περιοχές δεν ξεπερνά τη μιάμιση ώρα, μπορεί να αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης αλλά και προετοιμασίας για όσους στοχεύουν να επισκεφθούν περιοχές όπως οι Άλπεις (γρανίτης) ή να ασχοληθούν με την παγοαναρρίχηση. Η περιοχή προσφέρεται ακόμη και για καλοκαιρινό σκαρφάλωμα boulder σε βραχάκια χαμένα στον ίσκιο του δάσους οξιάς που καλύπτει την περιοχή. Σε απόσταση μόλις 27χλμ από την πόλη των Σερρών βρίσκεται ένας “μικρός” αναρριχητικός παράδεισος ανοικτός σε όλους, όλον το χρόνο.
Πληροφορίες για τις καλοκαιρινές διαδρομές μπορεί να πάρει κανείς από τον δυσεύρετο οδηγό του Κώστα Λίτσα (έκδοση 1990) τον οποίο με την προσθήκη των νέων διαδρομών ευελπιστούμε να επανεκδόσουμε. Πληροφορίες για τις χειμερινές διαδρομές αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στη διεύθυνση miltiadisz @t yahoo dot com Γενικότερες πληροφορίες για το βουνό στο lailias.com, όπου θα βρείτε εκτός των άλλων και web-cam από τη χιονοδρομική πίστα, και στο routes.gr.
Παραθέτονται παρακάτω οι διαδρομές που έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα σχηματισμού από άποψη καιρικών συνθηκών. Να σημειωθεί ότι στις διαδρομές αυτές δεν υπάρχουν μόνιμες ασφάλειες.
Η Ανατολική πλευρά του Λαϊλιά: Ξαφοι Α.Ε. 100m II, 2+ (solo)
Οι 3 σωματοφύλακες 120m II, 2

Η νότια πλευρά του Λαϊλιά όπως φαίνεται από το δρόμο προς το χιονοδρομικό: 1. Black Angel, 2. Ταραξάκος, 3. Καταρράκτης “Αναλήψεως”


Black Angel 15m WI 2+

Καταρράκτης “Αναλήψεως” 20m WI 3+

Ταραξάκος 120m II, 2(τοπικά 3+)

Καλλιθέα (Βόρεια πλευρά) Rappel Καλλιθέας 60m WI 2

1 σχόλιο:

slow loris είπε...

*ελαχιστη δυνατη παρεμβαση* ..χεχε μεταφραση...1,0045 μονιμη ασφαλεια /διαδρομη ..μεσο ορο..πεστο ετσι να καταλαβαινουν οι απανταχου σπορτ αναρριχητες!!

 
Number of unique visits: