Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Η νέα διαδικτυακή κοινωνία και άλλα θεάρεστα πράματα!

Πριν από λίγες μέρες ο Κώστας μου έστειλε 2-3 φωτό από το πρόσφατο ταξίδι του στο Νεπάλ (τις βάζουμε για να εικονογραφηθεί το κείμενο...) Μπαίνοντας στο blog των παιδιών (link: merapeak-islandpeak2009), αλλά και βλέποντας από το Statcounter (=ρουφιανόμετρο...) διάφοροι να έχουν βάλει το Peftontas στα link τους, διαπίστωσα ότι όλο και πιο πολύς κόσμος διαχειρίζεται μόνος του τη φάση του. Λογικό, όταν πλέον τα εργαλεία στο δίκτυο είναι τεχνικά προσιτά, φτηνά (συνήθως τσάμπα) και απευθύνονται σε μεγάλο κοινό (ουσιαστικά σε όλους όσους έχουν πρόσβαση στο internet). Όταν ξεκινούσαμε αυτή τη ιστορία με το Peftontas είμασταν περίεργοι να δούμε και κατά πόσον μια τέτοια κίνηση θα είχε αντίκτυπο (σε καμιά περίπτωση δεν εννοούμε ότι δείξαμε κάποιο δρόμο και άλλες αηδίες...) Και πιστεύουμε ότι όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερος κόσμος θα "δουλεύει" και θα "κινείται" μέσα από το internet, τόσο για τη πληροφόρησή του όσο και για την επικοινωνία του. Η εποχή των λίγων ειδικών, που μέσα από περιοδικά και βιβλία λέγαν τα πάντα, τελειώνει ανεπιστρεπτί. Αυτό φαίνεται και από τον μαζικό Τύπο, τις ¨καλές¨, ή συνήθως χειρότερες, εφημερίδες που κλείνουν, αλλά και τα ενημερωτικά site που πλέον είναι οι κυρίαρχοι της πληροφορίας.
Το Στεφάνι στα 5.000 m... Φωτο: Κώστας Σταυριανάκης.
Το ίδιο θα γίνει σιγά-σιγά και στη μικρή, μίζερη και κομπλεξική κοινότητα των ελλήνων ορειβατών και αναρριχητών. Θα έρθει (πολύ σύντομα) η εποχή που θα εξαφανιστεί ο παραδοσιακός Τύπος και θα αντικατασταθεί από κάποια κεντρικά αναρριχητικά/ορειβατικά site, που μέσα από τις διαφημίσεις και την επισκεψιμότητά τους θα γίνουν τα νέα σημεία αναφοράς. Μακάρι κάποιος να κάνει κάτι σωστό σύντομα... Παράλληλα θα υπάρχουν τα προσωπικά blogs και sites, όπου ο καθένας θα προσπαθεί να "πουλήσει" τον εαυτό του και το χρόνο του (βάζοντας διαφημίσεις κτλ) ή απλά να πουλήσει μούρη ξοδεύοντας το χρόνο του...

Για την εξέλιξη όλων αυτών των πραγμάτων δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε στις ορειβατικά ανεπτυγμένες χώρες. Πάρα πολλοί γνωστοί ορειβάτες έχουν το δικό τους blog. Μερικά παραδείγματα:
simonemoro.blogspot.com με μεγάααααααλη λίστα χορηγών.
colinhaley.blogspot.com το blog του Colin Haley.
kellycordes.wordpress.com και του Kelly Cordes.
davemacleod.blogspot.com Ο Dave Macleod πουλάει ο ίδιος το βιβλίο του και τα DVDια του.
verticalcarnival.blogspot.com Των Cedar Wright, Renan Ozturk & Cory Richards (o).
...και πάει λέγοντας...
Σακίδιο με όχι τόσο ανατομική πλάτη, αλλά με καλό σύστημα ενυδάτωσης... Φωτο: Κώστας Σταυριανάκης.
Φυσικά οι αποστολές στο μέλλον δεν θα αμελούν να έχουν ένα site, ή στη χειρότερη ένα blog, ώστε να ανταποδώσουν στους χορηγούς. Τέλοσπάντων... ας αφήσουμε το χρόνο να δείξει!

Για κλείσιμο θα θέλαμε να βάλουμε και μερικά links, aπό διάφορα ελληνικά blogs που ανοίγουν το δρόμο για την εξέλιξη που γράφαμε παραπάνω (με τυχαία σειρά):
mountainloris.blogspot.com φαίνεται λίγο παρατημένο, αλλά αξίζει να ψάξει κάποιος τα βιντεάκια εποχής σε παλιότερες δημοσιεύσεις.
lamiaclimbingcommunity.blogspot.com blog από το παρεάκι της Λαμίας.
seoathinas.blogspot.com το blog του ΣΕΟ Αθηνών (από τα παλαιότερα, με αραιή όμως ενημέρωση).
climbincrete.blogspot.com Bouldering/sport climbing blog από τη Κρήτη.
www.gaiorama.net Blog/site για ορειβασία, τρέξιμο, ποδήλατο κτλ της Βίκυς και του Θανάση.
fysiolatres.blogspot.com Ορειβατικό/σπηλαιολογικό κτλ blog
vouna.blogspot.com Ένα ακόμα blog από τη Κρήτη...
allougialou.blogspot.com Αλλού Γι'αλλού είναι το όνομα της παρέας...

Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον...
Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός... Φωτο: Κώστας Σταυριανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Number of unique visits: