Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Βαράσοβα 24-26.04.2009, Αναρριχητική Συνάντηση ''Βαγγέλης Βρούτσης''

Ζητήσαμε το κείμενο για τη συνάντηση, που δημοσιεύτηκε στις τελευτείες ''Κορφές'' (τ. 196, σελ. 29) από το Νεκτάριο και μας το έστειλε, μαζί με μια φωτογραφία του Βαγγέλη. Το αντιγράφουμε παρακάτω:

"Είναι καιρός τώρα που συζητούσαμε με τον Βαγγέλη Βρούτση την διοργάνωση μιας αναρριχητικής συνάντησης στην Βαράσοβα με σκοπό να παροτρύνουμε τον αναρριχητικό κόσμο να ενταχθεί πιο συμμετοχικά στους ορειβατικούς συνδέσμους και στην ορειβασία γενικότερα, κάτι που τόσο λείπει σήμερα σε σχέση με το παρελθόν.... Επίσης να έρθουν πιο κοντά οι αναρριχητές και εκτός από το να γνωριστούν να μπορέσουν να μιλήσουν, να εκφραστούν και να συζητήσουν για τα προβλήματα τους, τις ανησυχίες τους σε σχέση με το χώρο και να ευαισθητοποιηθούν για την ηθική του βουνού και τις αξίες της ορειβασίας και της αναρρίχησης πράγματα που σιγά σιγά περνάνε σε δεύτερη μοίρα στην διαδικασία της εκπαίδευσης πολλές φορές ούτε καν υπάρχουν με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα της εποχής της εμπορευματοποίησης των πάντων.
Παράλληλα είχαν αρχίσει και οι διεργασίες με την ουσιαστική συμβολή του Δημήτρη Τιτόπουλου για την αξιοποίηση του κτήματος του Ε.Ο.Σ. Αθηνών και ήταν μια καλή ιδέα να ξεκινήσουν και οι εργασίες με αυτή την αναρριχητική συνάντηση.
Ωστόσο επειδή η μοίρα δεν ζητάει ποτέ την γνώμη μας... είχαμε την θλιβερή ατυχία να χάσουμε από κοντά μας τον Βαγγέλη! Το μόνο που μπορούσαμε να έχουμε στο μυαλό μας αυτές τις τελευταίες ημέρες ήταν ότι σαν ελάχιστο φόρο τιμής πρέπει να κάνουμε το τελευταίο του όνειρο πραγματικότητα γιατί όχι και θεσμό... σε έναν άνθρωπο που πρόσφερε όλη του την ζωή στον εθελοντισμό και στην αγαθή προσφορά στην κοινωνία με μόνη ανταμοιβή την ηθική του ικανοποίηση...
Σας αναφέρω ένα πρώτο πλάνο εργασιών που θα μπορούσαν να γίνουν το σαββατοκύριακο 24-26 Απρίλη κατά το οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση... αν και είναι κάπως δύσκολο να τα καταφέρουμε όλα με μία... Πάνω σε αυτό βέβαια θα ήθελα να επικαλεστώ την βοήθεια σας έτσι ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το σχέδιο το οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι το έναυσμα για μια πιο όμορφη Βαράσοβα, για πιο συμμετοχικούς, ανιδιοτελείς και ηθικούς ορειβάτες, για μια πιο δεμένη αναρριχητική κοινότητα.
α) Να καθαριστούν και να σηματοδοτηθούν τα μονοπάτια κυρίως προς τις παλιές και μεγάλες διαδρομές, η κόψη της Βαράσοβας και τα μονοπάτια από την κορυφή προς τα κάτω και από το διάζωμα προς τα ραπέλ και προς τα σπασμένα...
β) Να σκαρφαλωθούν, να καθαριστούν, να συντηρηθούν και να σκιτσογραφηθούν οι ιστορικές διαδρομές που δεν βλέπουν πια επαναλήψεις όπως π.χ ενδεικτικά οι διαδρομές:
Μποτίνη- Σπανούδη IV+, Αλογιάρη V+, Λιάγκος - Ξανθόπουλος V, Αβραμόπουλος – Κλάδης IV, Γ. Μηχαηλίδης–Παπανικόλαου IV+, Ζωή IV+
γ) Να κάνουμε μια ομαδική προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το οικόπεδο του Ε.Ο.Σ. Αθηνών έτσι ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές μέρος απ' όπου θα μπορούν όλοι οι αναρριχητές να θαυμάζουν την ομορφιά της Βαράσοβας...
δ) Να είναι μια συνάντηση όπου δεν θα έχει τόσο σκοπό να επιτευχθούν επαναλήψεις σε υπερδιαδρομές αλλά μια συνάντηση που θα φέρει τους ορειβάτες κοντά να γνωριστούν, να μιλήσουν για την ηθική του βουνού, την δεοντολογία αλλά κυρίως μια συνάντηση που θα σπάει τα στεγανά των σχοινοσυντροφιών και έμπειροι αναρριχητές να σκαρφαλώσουν παρέα με νέους ή άπειρους αναρριχητές... όπως γινόταν... τότε παλιά... όπως έλεγε και ο Βαγγέλης!"

Νεκτάριος Καλαϊτζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Number of unique visits: