Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Μύθος και πραγματικότητα.

3 χρόνια χωρίς το Βασίλη και οι Χρήστος Τσούτσιας  και Νίκος Καλατζάκης άνοιξαν πριν λίγες μέρες μια διαδρομή στο Γκίγκιλο. Ο Χρήστος μας έστειλε το παρακάτω κείμενο και τις φωτογραφίες...

Μύθος και πραγματικότητα.
Αύγουστος 2006.

Σαν σήμερα θυμάμαι εκέινη τη μέρα... καθόμουν μαζί του στο Ξυλόσκαλο ύστερα από μια υπέροχη αναρρίχηση στους πύργους, πίναμε ρακές και συζητούσαμε για αυτή τη "μυθική" ορθοπλαγιά που υψονόταν απέναντι μας. Πολλά είχα ακούσει για αυτήν από τη γνωστή άγνωστη συμμορία των κρητικών. Τι να πρωτοθυμηθώ, για τις θρυλικές αναβάσεις του Σίφη και τα επικά του σόλο, τους γυπαετούς που φώλιαζαν εκεί πάνω, τα αγρίμια που έκοβαν βόλτες στα πιό απόκριμνα μονοπάτια, το φαράγγι της Σαμαριάς, το Δία που σύχναζε εκεί με την παράνομη ερωμένη του.. Ήταν όντως έτσι ακριβώς όπως μου την είχαν περιγράψει, επιβλητική. Σε καλούσε να χαράξεις το δικό σου δρόμο πάνω της, να τη νιώσεις.
Η ώρα περνούσε, τα ποτήρια άδειαζαν, οι γυπαετοί πετούσαν αθόρυβα απο πάνω μας και η ορθοπλαγιά σιγά σιγά φορούσε τα βραδινά της φορέματα. Τι γαμάτη μέρα. Πολύ γούσταρα που αυτός ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο δέθηκα για πρώτη φορά εκεί πάνω.
Ιούλιος 2007.

Ποιός να το φανταζόταν οτι σχεδόν ένα χρόνο μετά θα γύριζα σελίδα στη ζωή μου και θα ζούσα και εγώ σε αυτό το μέρος που είχα έρθει τότε για πρώτη φορά σα τουρίστας.
Ποιός να το φανταζόταν ότι εκέινος, που με πήγε πρώτη φορά σε τούτο το μυθικό μέρος θα γύριζε κι αυτός σελίδα στη ζωη του, θα χανόταν για πάντα, στα μακριά απο δω βούνά του Πακιστάν... Σκατά.
Ιούλιος 2010.

Δένομαι και ξεκινάω την πρώτη σχοινιά. Με το καλημέρα τα πρώτα σαθρά κάνουν την εμφάνιση τους και στη συνέχεια κάποια αρνητικά κομμάτια μας δείχνουν οτι η ορθοπλαγιά δεν αστειέυεται. Το σκαρφάλωμα απαιτητικό, σοβαρό και σε σημεία αρκετά επικίνδυνο. Προς το τέλος της ημέρας ήρθε και το crux της διαδρομής, ένα φανταστικό δίεδρο ακριβώς στο κέντρο του μεγάλου τοίχου. Η πρώτη σκέψη που έκανα μόλις το αντίκρυσα ήταν πως έγινε και του ξέφυγε του Σίφη. Σχεδόν δύο ώρες μετά, μόλις αυτή η σχοινιά μαρτύριο τελείωνε ο ήλιος μας χαιρετούσε και μες το σκοτάδι 20 μέτρα ψηλότερα βρήκαμε ένα πατάρι που μας φιλοξένησε για τη βραδιά. Είχαν περάσει 22 ώρες από τότε που ξεκινήσαμε και να μαστε την επομένη το πρωί πάνω στη κορφή έχοντας μόλις ολοκληρώσει μια νέα διαδρομή, ανοιγμένη όπως ακριβώς αρμόζει σε αυτή τη μυθική ορθοπλαγιά. Το όνομα αυτής "Billy's smile".. Το όνομα αυτού του φίλου που δεν είναι πια εδώ Βασίλης Ναξάκης.
Είμαι σίγουρος πως την ώρα που βγαίναμε κορυφή θα μας χάζευε από κάπου, θα χαμογελούσε και θα έλεγε με εκείνο το χαρακτηριστικό στυλάκι του "μπράααβο μπράβο, κουφάλες.."
Τρία ολόκληρα χρόνια πέρασαν απο τότε που έφυγε. Δεν πέρασε μέρα δίχως να τον φέρω στο μυαλό μου, δίχως να τον σκεφτώ. Θα τον ευγνωμονώ για πάντα για όλα αυτά τα οποία έκανε για μένα δίχως να το γνωρίζει. Το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για να τον τιμήσω ήταν να βάλω τα δυνατά μου και να ανοίξω μια διαδρομή αντάξια του ονόματος του στην ορθοπλαγιά που αυτός μου έδειξε για πρώτη φορά. Το χαμόγελο του είναι χαραγμένο τώρα πια πάνω στην ορθοπλαγιά, το ίδιο και αυτός στις καρδιές μας.
Όπως και τότε στο Ξυλόσκαλο έτσι και τώρα, το ποτήρι άδειασε, το κρασί έφτασε στο τέλος του, το ίδιο και αυτό το γράμμα. Αισθάνομαι εγκλοβισμένος εδώ, σε αντίθεση με αυτόν που ταξιδέυει στις κορυφές των ονείρων του...

Χρήστος Τσούτσιας
"Billy's smile"
550m VII+/A1 (+200m IV)
19-20/7/2010
Λευκά όρη, ορθοπλαγιά Γκιγκίλου 2.048m.
Σχοινοσυντροφιά: Καλατζάκης Νίκος, Τσούτσιας Χρήστος.
Σχόλια φωτογραφιών: 
-Φωτό 01: Στα αρνητικά της 2ης σχοινιάς (VII, A1)
-Φωτό 02: Στη 4η σχοινιά (VII-)
-Φωτό 03: Το δίεδρο της 6ης σχοινιάς (VII+, A1)
-Φωτό 04: Bivouac πάνω στη κόψη.
-Φωτό 05: Στη κόψη του μεγάλου λουκιού (V)
-Φωτό 06: Μέσα στη τρύπα-σεμινέ.
-Φωτό 06_2: Στις σεμινέ της 8ης σχοινιάς (VII-)
-Φωτό 07: Τελευταία σχοινιά.
-Φωτό 08: Τελευταία σχοινιά (VI-)
-Φωτό 09: Υπό το πέταγμα των αετών!
-Φωτό 10: Ευτυχισμένοι στη κορυφή.
-Φωτό 11: Η χάραξη της διαδρομής.

7 σχόλια:

spiros είπε...

Bravo. Dakrisame proiniatika..

zouzou είπε...

zoe smiles for billy's smile..

Unknown είπε...

elpizo na do epanalipseis!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
little chris είπε...

Meta to anoigma i alitheia einai oti den eixa kai polu oreksi na ksanapaw sti diadromi.. Ela omws pou itan sunexeia sto mualo mou.. Oute 10 meres den perasan apo tote, kai na pou vrethika ekei ksana! Auti ti fora parea me to Vasili Koutoupi epanalavame ti diadromi mesa se 5.30 wres kai kaname k oti mporousame ligo pio eleuthera.. H 2h sxoinia exei 2A1 sta duo prwta vusmata k ustera i duskolia einai gurw sto VII+/VIII-. Eleutherothike oli i 6h k i duskolia pige ston VIII vathmo. H sxoinia auti pisteuw pws einai ap' tis omorfoteres kai pio aisthitikes sxoinies pou exw skarfalwsei se ellinika vouna. An vgazame kai kana duo vusmata tha itan fantastiki..!(skepsi upo sizitish)

we all smile for billy's smile..

Unknown είπε...

Sxoinosyntrofe den se prolabeno..
synxaritiria gia tin epanalipsi k malista k pio eley8eri..

elpizo na tin pame mazi ksana mia mera!

peftontas team είπε...

Αντιγράφουμε από FB και Fox Nick Kalatzakis:
H διαδρομη πηρε το ονομα της στην μνημη του φιλου μας Βασιλη Ναξακη καθως εγινε 10 μερες πριν κλεισουμε 3 χρονια μακρυα του...

Αναπτυγμα 760m (560m + 200 III/V+)
δυσκολια VII+/VIII- 3 A1

Η "Bili's smile" ειναι μια πολυ απαιτιτικη διαδρομη με σκληρα περασματα.
Η διαδρομη ξεκιναει δεξια απο την "Οξεια" κ τον "Πολεμιστη" και αρηστερα απο την "Fleap and freak"..

SL1: σκαρφαλονουμε σε ευκολο τοιχο κατευθινομενοι στο κεντρο του κιτρινου ντουβαριου που βλεπουμε στα δεξια μας απο την βαση της διαδρομης με δυσκολια V/V+ rele σε βυσμα (R1 40m)

SL2: Ακολουθαμε τα βυσματα οπου τα 3-4 πρωτα μετρα τα κανουμε Α1 επιτα για 10 μετρα δυσκολη αναρρηχηση VII-/VII. συνεχιζουμε ως την στεγη οπου εχει rest, crux στην στεγη με περασμα VII+ και εξοδος σε σαθρα VI+. rele σε βυσμα (R2 50m)

SL3: Direct σκαρφαλομα V βαθμου προς το ξερο δεντρακι στην βαση του τοιχου.. ρελε σε βυσμα (R3 60m)

SL4: δυναμικο περασμα με αρνιση στην σχισμη VII- για 3-4 μετρα (ευκολη τοποθετηση ασφαλειας) ακολουθαμε την χαρακτιριστικη σχισμη VI/VI+ ως την εξοδο. ρελε σε βυσμα (R4 60m)

SL5: σκαρφαλονουμε παραλληλα για 80 μετρα με δυσκολια V/V+ ως την βαση του τοιχου στα "κιτρινα παραθυρα" κατευθινομενοι στο μεγαλο διεδρο. ρελε σε βυσμα στιν βαση του διεδρου.. (R5 80-90m)

SL6: η 6th SL αποτελει την δυσκολοτερη σχοινια της διαδρομης.. μπαινει στο διεδρο κ το ακολουθαει για 25 μετρα περιπου.. στο κεντρο του διεδρου υπαρχει μια σχισμη σε μεγεθος δακτυλου οπου καθηστα ευκολη την τοποθετηση ασφαλειων αλλα λογο της μεγαλης δυσκολειας εχουν τοποθετιθει βυσματα.. η σχοινια ξεκιναει με ενα περασμα VII και κλιμακοτα η δυσκολια αναιβενει στην μεση του διεδρου υπαρχει ενα ζοναρι για ξεκουραση (προσοχη σαθρο μπλοκ σε μεγεθος 50cmx50cm) κ επιτα η δυσκολεια φτανει το VII+VIII- λιγο πριν την εξοδο του διεδρου αποφευγουμε την στεγη με διαγυγη απο τα αριστερα τραβερσαροντας..(η τραβερσα απετει καλη ψυχολογια κ δυνατα νευρα καθος αμεσος μετα την εξοδο απο το διεδρο το τοπιο αλλαζει κ γινετε σαθρο κ επικινδυνο χωρις την δυνατοτητα ασφαλισης διατηροντας ομως την δυσκολια αρκετα ψηλα στο VI+) η τραβερσα μπορει να γινει απο το τελευτεο βυσμα με Α1 με ενα μεγαλο υμαντα.. μετα την εξοδο κ αφου περασουμε τα πρωτα 5 βασανιστικα κ σαθρα μετρα μας δικεωνει η σχισμη που ακολουθει για 15 μετρα με ευκολη τοποθετιση ασφαλειων κ δυσκολια VI. αμεσος μολις τελειωσει η σχισμη στο παταρι ρελε σε βυσμα (R6 60m)

SL7: σκαρφαλονουμε την κοψη παραλληλα για 80-90 μετρα ως την κορφη του δοντιου στην βαση τοθ χαρακτιριστικου σεμινε.. (R7 80-90m)

SL8: μπαινουμε στο σεμινε κ αρχιζει με ενα περασμα VII- για 3-4 μετρα χωρις την δυνατοτητα ασφαλισης μετα το περασμα ακολουθαμε το σεμινε για 55μετρα ακομα με ομορφη αναρρηχηση κ ευκολη ασφαληση, στο τελειωμα της σχοινιας περναμε μεσα απο ενα μεγαλο διαμπερες κ ξεκορφιζοντας κανουμε αυτοσχεδιο ρελε (R8 60m)

SL9: σκαρφαλονουμε ευθεια κ δεξια ακολουθοντας τις σχισμες δισκολιας V+ για 40 μετρα περιπου με στοχο να μπουμε σε ενα διεδρο δεξια μας με δυσκολια VI- για 15 μετρα περιπου.. στην εξοδο του διεδρου κανουμε αυτοσχεδιο ρελε στην μεγαλη σχισμη.. (R9 60m)

επιτα σκαρφαλονουμε δεξια κ πανω για 200 μετρα περιπου στα σα8ρα κ σπασμενα της κορφης ως τον σταυρο..

 
Number of unique visits: