Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ανοιχτή επιστολή του ΕΟΣ Άμφισσας

Σημ: Η παρακάτω επιστολή κυκλοφόρησε σε κάποια φόρουμ, αλλά και από email σε email, οπότε θεωρήσαμε σωστό να την βάλουμε και στο blog.

Με αφορμή την αίτηση της μεταλλευτικής εταιρίας ELMIN Α.Ε. για χορήγηση άδειας ερευνών και εξορύξεων βωξίτη στην Γκιώνα -600 περίπου γεωτρήσεις – στις περιοχές Ρεκά , Βαθιά Λάκκα , Διάσελο Πυραμίδας , Βραίλα κλπ αποφασίσαμε να τοποθετηθούμε επί της βάσης του ζητήματος αυτού.
Η εξορυκτική δραστηριότητα των μεταλλευτικών εταιριών βασίζεται στην παραχώρηση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας , που έχουν μεταβιβαστεί μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες στο απώτερο , αλλά και σχετικά στο πρόσφατο παρελθόν. Καθεστώς αποικιοκρατικών καταστάσεων. Με το υφιστάμενο δικαίωμα μεταλλειοκτησίας , η μεταλλευτική εταιρία έχει την δυνατότητα να μας διώξει από τα σπίτια μας για να σκάψει.
Απαιτούμε ο τρόπος με τον οποίο οι μεταλλευτικές εταιρίες εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο του τόπου μας , να μην παραβιάζει τις κοινά πλέον αποδεκτές αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης και φυσικά να λειτουργούν στα πλαίσια του νόμου.
Επιτέλους πρέπει να τεθούν κάποια όρια.
Να τηρηθούν αυστηρά τα αυτονόητα :
1. Καμία νέα επιφανειακή εξόρυξη.
2. Καμία έρευνα ή εξόρυξη οποιουδήποτε τύπου μέσα στους οικισμούς , στις πόλεις και τα χωριά.
3. Καμία έρευνα ή εξόρυξη οποιουδήποτε τύπου μέσα στα δάση (οφείλει ασφαλώς το κράτος να οριοθετήσει τα δάση με την σύνταξη επιτέλους Δασολογίου…).
4. Καμία έρευνα ή εξόρυξη οποιουδήποτε τύπου μέσα σε καθορισμένες ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος , του τοπίου ή της βιοποικιλότητας (λ.χ. NATURA , Δελφικό Τοπίο , καταφύγια άγριας ζωής).

Τι είδους νομοθεσία και τι κατοχυρωμένα δικαιώματα μπορεί να είναι αυτά που αντιβαίνουν τόσο προκλητικά στην συνταγματική προστασία των δασών ;
Τι είδους νόμιμα δικαιώματα είναι αυτά που προσβάλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προσπερνούν ανέξοδα κάθε έννοια στοιχειώδους προστασίας του περιβάλλοντος.
Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και δευτερεύοντος νομικό ! Είναι ζήτημα επιλογών και προτεραιοτήτων. Επιτέλους η άσκηση πολιτικής δε μπορεί να είναι μόνο διαχειριστική. Οι ανάγκες της Ελλάδας του 2010 είναι διαφορετικές από εκείνες του 1950 ή του 1970. Η κατάργηση του δικαιώματος μεταλλειοκτησίας ή πολύ απλά η νομοθετική απαγόρευση ερευνών και εξορύξεων στις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη και αποτελεί ευθύνη ασφαλώς της Πολιτείας.
Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της θέσπισης και εφαρμογής ενός σαφούς χωροταξικού πλαισίου λειτουργίας , που θα οριοθετεί την μεταλλευτική δραστηριότητα με κριτήρια που ανταποκρίνονται στις σημερινές καταστάσεις , ζωτικές ανάγκες και ευαισθησίες με βάση τις έννοιες της κοινωνικής ευθύνης και της αειφορίας.
Να διατηρήσουμε το ελάχιστο εναπομένον φυσικό περιβάλλον απείραχτο. Δεν επιτρέπεται να επιβιώσουμε σε βάρος των παιδιών μας και να κατασπαταλήσουμε όλους τους φυσικούς πόρους , καταστρέφοντας ταυτόχρονα δάση , αλπικά λιβάδια , φαράγγια , βιότοπους , γενικότερα φύση και τοπίο που κληρονομήθηκε δια μέσω των αιώνων.
Με το ανωτέρω σκεπτικό αποκρούουμε κατηγορηματικά κάθε περίπτωση ερευνών και εξορύξεων στα παρθένα δάση και προστατευόμενα φυσικά τοπία , για τα οποία αιτείται να της δοθεί σχετική άδεια οποιαδήποτε μεταλλευτική εταιρία.
Καλούμε όλους τους πολίτες συλλόγους και συλλογικούς φορείς , με πνεύμα ενότητας και ευαισθησίας να συστρατευτούμε για το σκοπό αυτό.

Με τη σφραγίδα του συλλόγου σας και υπογραφές μελών σας και φίλων σ’ αυτή την ανακοίνωση η οποία θα επιστραφεί στον Ε.Ο.Σ. Άμφισσας , δηλώνετε την συμπαράστασή σας.

Ε.Ο.Σ. Άμφισσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Number of unique visits: